Újdonságok, kóstólók, fajtabemutatás

Nagy érdeklődés kísérte a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola szeptember 28–29.-én tartott alma fajtabemutató rendezvényeit, melyek Vásárosnaményban és Csobádon kerültek megrendezésre. A vásárosnaményi előadássorozat levezető elnöke, dr. Gonda István meglepettségének adott hangot, hiszen nem jellemző, hogy az alma szüreti időszakában ennyien szakítanak időt egy szakmai rendezvényre. Nyitóelőadásában dr. Holb Imre az ökológiai termelésben előforduló nehézségekre és azok megoldására hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a biotermelésben nincsenek előre megírt receptúrák, hanem komplex megoldások léteznek a gombabetegségek és kártevők elleni védekezésben, ahol a szaktudásnak kiemelkedően fontos szerepe van. Mondandójában kiemelte, hogy az új étkezési rezisztens almafajták könnyebb utat jelentenek az ökológiai termesztés irányába. A Holland Alma fa­iskolavezetője – Ba­bicz Szabolcs – a faiskola fajtainnovációs tevékenységéről, a fajtaválasztás fontosságáról beszélt, majd tételesen bemutatta a rezisztencianemesítés legújabb eredményeként megjelenő fajták közül azokat, melyek a hazai ökológiai környezetben kiemelkedően teljesítenek. Előadásában többször utalt vissza a dr. Holb Imre által elmondottakra és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy csak olyan fajták telepítésébe érdemes belevágni, melyek legalább 4–5 termőéven keresztül bizonyították, hogy Magyarországon is képesek ugyanolyan teljesítményre, mint eredeti származási helyükön. A fajták előnyei mellett azok hibáit is feltárta az érdeklődők előtt. A legfrisseb újdonság az étkezési rezisztens fajták között – a Bonita A szünetben a jelenlévők tíz fajtaújdonságot […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=5187
Forrás: magyarmezsgye.hu