Számoljon le a szármaradványokkal!

A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány is keletkezik. Ennek a főleg cellulóz-, illetve lignocellulózkomplex tartalmú szerves anyagnak a teljes bomlása természetes körülmények között akár évekig is eltarthat. A gazdálkodó érdeke azonban a minél gyorsabb bomlás, hiszen az el nem bomlott szármaradványok számos probléma okozói lehetnek a következő évek termesztésének ideje alatt. A nagyméretű, vastag szármaradványok gátjai lehetnek a megfelelő talajmunkák elvégzésének, az optimális talajállapot kialakulásának. Ezenkívül a szármaradványok hordozói lehetnek különböző gombás betegségeknek is, melyek megnövelhetik a következő kultúra növényvédelmi kezeléseinek költségeit. Valamint nem utolsó sorban a szármaradványok teljes bomlása során javulhat a talaj tápanyag-szolgáltató képessége is, hiszen nő a talajból felvehető foszfor és egyéb makro-, illetve mikroelemek mennyisége. A lebontó folyamatokat különböző mikroorganizmusok végzik, a talaj típusa, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai által meghatározott hatékonysággal. A bontó folyamatokhoz a mikrobák nitrogént igényelnek, a cellulóz pedig szénforrásként szolgálhat. A nitrogéntartalmú lignin bontása nehezebb „feladat”, ezt a talajban megtalálható mikroorganizmus fajok közül csak néhány tudja elvégezni. Emiatt kiemelt jelentősége van annak, hogy betakarítás után erre alkalmas baktériumfajokat juttassunk a talajba. A francia FCA cég hazai piacon új terméke, a Cell’Buster nagy hatékonysággal bontja a talajba dolgozott szármaradványokat, megfelelő környezetet biztosítva ezzel a következő növénykultúra számára. […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=5272
Forrás: magyarmezsgye.hu