A mezőgazdasági minőségi termékek előállításához szükséges, hogy a talaj tápanyag szolgáltató képességét az adott növénykultúra igényeihez igazodva biztosítsuk. A földnek legalább azt vissza kell adni, amit a növény kivett belőle. – W. Lewiciki A cukorrépából a cukorgyárak a szacharózt (kristálycukrot) állítják elő. A szeszgyártás során visszamaradó termék a vinasz. A gyártási technológiákat figyelembe véve érthető, hogy a vinasz a cukorrépa számos eredetileg is benne lévő komponensét tartalmazza koncentráltan. Fizikai és kémiai jellemzők A vinasz barnás színű, jellegzetes szagú, gyengén savas kémhatású anyag, melynek összetevői a következők:– szárazanyag-tartalom 40 tömeg %– nyersfehérje-tartalom 25-30 tömeg %– szervetlen anyag kb. 50% – szerves anyag kb. 50% A vinasz pH-ja az 5,9-5,4 tartományban változik. A N-tartalma 4,0 m% körüli. A magas N-tartalom lehetővé teszi, hogy kedvező nitrogénforrást biztosítson a növény számára. A nitrogén-tartalmú vegyületei közül jelentős mennyiségben találhatók aminosavak. Ezen aminosavak nagy része a fémeket komplex formában tartalmazza, ezért kiváló növényi tápanyagként hasznosulnak az aszparaginsav és a glutaninsav kiemelt mennyiségben található. Vinasz a szántóföldi gazdálkodásban Közvetlenül aratás után célszerű kijuttatni a talajra. A szármaradványra, tarlóra történő kijuttatáskor előny, hogy a mikroorganizmusoknak is jó táptalajt biztosít, így a lebontást segíti. Közvetlenül a talajba történő vinasz bejuttatás után már néhány óra múltán a mikroorganizmus-populáció megsokszorozódik, az […]
A tartalom elolvasása:http://magyarmezsgye.hu/?p=7628&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sokoldalu-tapanyag-a-vinaszForrás: magyarmezsgye.hu