Kisüzemi élelmiszer-feldolgozás

Cikksorozatot indítunk a mezőgazdasági termelők által végzett termék-feldolgozásról. Miért kényszerülnek rá és miért éri meg? Milyen lehetőségeik vannak? Hogyan működhet a hagyomány a mai modern eszközökkel? Milyen módszerek és milyen eszközök szükségesek? A mezőgazdasági termelők gyakran csak nyomott áron tudják a termékeiket értékesíteni. Főleg olyan termékek esetén, melyek igen rövid ideig tárolhatók feldolgozás nélkül. Lehetne itt említeni a tejet, gyümölcsöket vagy akár a tojást is. A kisüzemi feldolgozás eredményeként a termék hozzáadott-értéke növekszik, eltarthatósága is nő, így a termelő jobb pozícióba kerül. Ráadásul közvetlenül a fogyasztónak tudja értékesíteni a végterméket, kikerülve ezzel a többlépcsős kereskedelmi hálózatot. A kisüzemekben különlegességeket, egyedi termékeket lehet előállítani, magas minőségben. Előkerülnek a régi családi receptek a dédi jegyzeteiből és olyan ízek tűnnek fel, melyeket a nagyüzem nem tud produkálni. A kisüzemi feldolgozók sajátjuknak érzik a teljes folyamatot és állandó újítással állnak elő, a fogyasztók nagy örömére. Így a kisüzemnek nem olcsó „egyentermékekkel” kell versenyre kelnie, mivel sokkal magasabb élményt nyújt a fogyasztóknak – amiért ők hajlandóak többet fizetni. A kisüzemi feldolgozás előnyeként szolgál az is, hogy a termelés és feldolgozás, valamint a fogyasztás is egy szűk körzeten belül történik meg, vagyis nem utazik a termék sok ezer kilométert, mint a nagyüzemi feldolgozás esetén. A fogyasztó […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=6141
Forrás: magyarmezsgye.hu