Kisüzemi élelmiszer-feldolgozás

Cikksorozatot indítottunk a mezőgazdasági termelők által végzett termék-feldolgozásról. Miért kényszerülnek rá és miért éri meg? Milyen lehetőségeik vannak? Hogyan működhet a hagyomány a mai modern eszközökkel? Milyen módszerek és milyen eszközök szükségesek? Mai témánk a tej feldolgozása. Már 30–50 liter feldolgozása esetén is elindítható, főleg a nagyobb értéket képviselő kecsketej és juhtej esetén. Végigmegyünk a feldolgozás folyamatán, megemlítve a mai modern gépészeti lehetőségeket. Vannak vélemények, miszerint a hagyományos termékeket a régi módszerekkel és eszközökkel kell előállítani. A mai higiéniai elvárásoknak viszont meg kell felelni, és ehhez már a mai előírásokat kell betartani.  Ma már nem készülhetnek az eszközök  fából (mint például régen a vajköpülő) vagy aluminiumból (mint régen például a tejeskannák, tárolóedények). A mai anyagok az élelmiszeripari minőségű rozsdamentes acélok és egyes esetekben az élelmiszeripari minőségű műanyagok. A kézműves termékek receptjei viszont megmaradnak és a modern eszközöknek köszönhetően a végtermékek minősége még javul is – a fogyasztók legnagyobb örömére. Fejés Ma már a kisebb gazdaságokban is fejőgépet célszerű használni. Akár néhány fejős állat esetén is megéri. Nagy fizikai megterhelést vesz le a termelő válláról és javul a tej tisztasága is. Hűtés Fejés után a lehető legrövidebb időn belül le kell hűteni a tejet. A kisgazdaságokban a hűtőkompresszorral egybeépített hűtőkádak szolgálják […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=6232
Forrás: magyarmezsgye.hu