Gazdaságos a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás?

NEM. Pontosabban: az egyéb körülményeket figyelmen kívül hagyva, a nagyüzemi és a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás összehasonlításában egyértelműen kiderül, hogy gazdaságosságban nem lehet versenyezni a nagyüzemekkel. Az 1 kg termékre vetített munkaerő-szükséglet, energia-költség, beruházási összeg mind-mind nagyobb a kisüzemek esetén. Miért van mégis létjogosultsága a kisüzemeknek, a családi gazdaságok saját termékfeldolgozásának? Mert sok más szempontot is figyelembe kell venni. Lássuk ezek közül a fontosabbakat: A mezőgazdasági termelők gyakran csak nyomott áron tudják a termékeiket értékesíteni. Főleg olyan termékek esetén, melyek igen rövid ideig tárolhatók feldolgozás nélkül. Lehetne itt említeni a tejet, de akár a meggyet, őszibarackot és más gyümölcsöket vagy akár a tojást is.  A kisüzemi feldolgozás eredményeként a termék hozzáadott-értéke növekszik, eltarthatósága is nő, így a termelő jobb pozícióba kerül. Ráadásul közvetlenül a fogyasztónak tudja értékesíteni a végterméket, kikerülve ezzel a gyakran többlépcsős kereskedelmi hálózatot, ezáltal a kereskedelemben képződő árrés is a termelőnél marad. A kisüzemekben különlegességeket, egyedi termékeket lehet előállítani, magas minőségben. Előkerülnek a régi családi receptek a dédi jegyzeteiből és olyan ízek tűnnek fel, melyeket a nagyüzem nem tud produkálni. A kisüzemi feldolgozók sajátjuknak érzik a teljes folyamatot és állandó újítással állnak elő, a fogyasztók nagy örömére. Így a kisüzemnek nem olcsó „egyentermékekkel” kell versenyre kelnie, mivel sokkal magasabb […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=6091
Forrás: magyarmezsgye.hu