Eredete: A fokhagyma természetes körülmények között, vadon Ázsiában őshonos és onnan terjedt szét a kereskedők által a világban. A török hódoltság óta foglalkoznak fokhagyma termesztéssel Magyarországon, az 1800-as évekig kizárólag Makó környékén, az 1900-as évek elejétől Bátyán és a Kisalföld több területén is volt fokhagyma termesztés. Jelentősebb termő terület növekedés az első világháborút megelőzően alakult ki Makón. A makói kereskedők szállították a magyarországi nagyvárosokba és az ausztriai piacokra. A rendszer váltást megelőzően TSZ rendszerben, kimért háztáji területeken, 1–2 holdas területeken termeltek fokhagymát. Az 1990-es évektől a megjelenő kisebb családi gazdaságok, kezdtek nagyobb tábla méretekben (2-3 ha) fokhagyma termesztéssel foglalkozni. Két fő fajtát különböztetnek meg, ezek a makói őszi és a makói tavaszi. A makói őszit első sorban Makó környékén, a tavaszi jellegűeket a Makóhoz közeli falvakban, Maroslelén és Kiszomboron a fekete kötött talajon termesztették. Ezek a kiváló minőségű hagymák többségében a nyugateurópai piacon jelentek meg, Németországban és Ausztriában. Ezeknek a hagyományos fajtáknak terméshozamuk őszi fokhagyma esetében 4–5 tonna/ha volt, a tavaszi fokhagyma esetében 3–4 tonna/ha. A kezdet: 2005-ben látogatást tettünk a Londonban, megrendezett IFE (International Food and Drink Event) kiállításon, ahol a hazai, úgynevezett hagyományos makói, kiváló beltartalmi paraméterekkel rendelkező fokhagymát szerettük volna értékesíteni. Ott szembesültünk azzal, hogy a mienkkel […]
A tartalom elolvasása:http://magyarmezsgye.hu/?p=6019Forrás: magyarmezsgye.hu