Ágyáskészítés a zöldségtermesztésben

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kapnak az intenzív zöldségtermesztési technológiák. A statisztikai adatokból kiolvasható, hogy stagnáló, vagy egyre csökkenő termőterületen kénytelenek a termelők egyre nagyobb hozamokat termelni annak érdekében, hogy önköltségüket elfogadható szintre szorítsák. Míg korábban az intenzív termesztés alkalmazása a profit növelésének egyik eszköze volt, mára ott tartunk, hogy a zöldségtermesztő gazdaságok életben maradásának feltétele lett. Megfelelő eredmény csak akkor érhető el, ha a termesztendő növény biológiai igényeit optimálisan kielégítjük, ennek egyik kiindulópontja a megfelelő talajelőkészítés. A kertészeti talajművelés mindig is különleges területnek számított a klasszikus szemléletű agrárszakemberek szemében: speciális technológiákat és gépeket igényelt. A specialitások mindegyikét külső körülmények alakították, és gyakran olyan ellentmondásos feltételeknek kell eleget tenni, aminek a szántóföldi növénytermesztés talajművelő gépei nem tudnak megfelelni. Igaz ugyan, hogy rendszerint kisebb, néhány hektáros területekről van szó, de a rendelkezésre álló idő is igen rövid, palántázás előtt gyakran csak néhány nap áll rendelkezésre. Egyik technológiai lehetőség az ágyásos termesztés, melyet eredetileg a bolgárkertészek terjesztettek el hazánkban. Az ágyásos termesztés sajátosságai: Szántóföldön és fedett termesztő létesítményben is alkalmazható. Minimalizálható a taposásból eredő talajtömörödés a tenyészterületen. Ebből adódóan jó az ágyás vízáteresztő képessége, s egyúttal jó a nedvesség eloszlása. A síkműveléshez képest gyorsabban kiszáradhat a talaj, de gyorsabban képes melegedni is, ami […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=5564
Forrás: magyarmezsgye.hu