A halakat érő stressz és hatásai a termékminőségre

A halak a sokféle és változatos stressznek vannak kitéve a keltetéstől kezdve egészen a feldolgozásig. A halászat, a mesterséges szaporítás, telepítés, a különböző kezelések és a szállítás, mind olyan külső hatások, melyek mesterségesen előidézett környezeti stresszel hatást gyakorolnak a halak életfolyamataira. Mindezek mellett az olyan természetes környezeti tényezők is befolyással lehetnek a halakra, mint például az oxigénhiány, a hősokk, a kórokozókkal való fertőződés és a rossz vízminőség. Ezek mind negatívan hatnak az életfolyamatokra. A környezeti stressz erősen hat az anyagcsere-folyamatokra, a stresszhatások eltérő módon befolyásolják a szervezet életfolyamatait: romlik az egészségi állapot, csökkenhet a növekedés, károsodhat a kopoltyú és az idegrendszer és negatív hatással járhat a szaporodásra is. Ezek következtében a leromlott állapotú halak könnyen elpusztulnak, a megmaradóknak pedig csökkenhet a teljesítménye, és romolhat a húsminősége a romló életminőség következtében, melyek jelentős kárt okoznak a termelőknek. A különböző halak húsminőségét leginkább a lehalászástól a feldolgozásig eltelt idő alatt bekövetkezett, illetve az alkalmazott vágási technológia okozta stressz befolyásolhatja. A közelmúltban a kutatások jelentős része fókuszált a stressz és a húsminőség kapcsolatára halaknál. Lehalászás, szállítás A tartási és lehalászási eljárások módosíthatják a terméket, a szállítás közben keletkezett sérülések ronthatják annak minőségét. Halászat közben ezért állatjóléti és minőségi szempontokból, a sérülések és a […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=5942
Forrás: magyarmezsgye.hu