A gomolyasajt-készítés műhelytitkai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága által indított, „Tanuljunk együtt – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű program őszi, harmadik rendezvényét november 9-én tartották Mosonmagyaróváron. A kamara élelmiszeripari igazgatósága a Tájékoztatási szolgáltatás keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) üzemében tartotta az őszi, harmadik „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű programját a résztvevők számára. Az érdeklődők előzetesen három különböző téma és időpont közül választhattak: savanyított tejtermékek – joghurt, kefir (október 22. csütörtök); túrókészítés (október 26. csütörtök); gomolyasajt-készítés (november 9. csütörtök). A programsorozat november 9-i rendezvénye szintén sikeresen zajlott Mosonmagyaróváron. A jelentkezők 9 órától 16:30-ig egy komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a sajtgyártás és ezen belül is a gomolyakészítés elméleti és gyakorlati elemeiről. Az előadások során a tej higiénés nyeréséről és a túró feldolgozási fázisainak elengedhetetlen feltételeiről is informálódtak. A nap további részében a gyakorlatban is bemutatták a gomolyasajt gyártását, amely a jelentkezők különböző szintű felkészültségét és termék-előállító gyakorlatát figyelembe véve kitért a kézi és az üzemi ipari technológia ismertetésére, illetve bemutatására. A nap zárásaként a termékek érzékszervi bírálatát és a tapasztalatok közös értékelését követően minden résztvevő elmondta, hogy neki miért volt fontos részt vennie ezen a rendezvényen, hol tart jelenleg vállalkozása fejlesztésében, milyen tervei vannak a közeljövőben. Ezzel, a Tájékoztatási […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=5369
Forrás: magyarmezsgye.hu