Új irányok a tavi pontytakarmányozásban

Magyarországra a ponty-centrikus fél-intenzív tavi haltermelés a jellemző. A ponty a tógazdasági haltermelésben első helyen áll 75% fölötti részarányával. Ez a hazai fogyasztási szokásokban is visszatükröződik, a legkeresettebb halfaj az országban. A nagy mértékben a természetes ökoszisztémára alapozott extenzív és fél-intenzív haltenyésztési technológiáknak nagy a fajlagos terület- és vízigénye, ezáltal nem tudják felvenni a versenyt az állattenyésztés más ágazataival. Az intenzifikáció fokozására sok lehetőség van, jelen cikkben a tavi haltakarmányozás (elsősorban ponty) fejlesztésének irányairól kívánok nyújtani egy kisebb áttekintést. Takarmányozás és a termékminőség kapcsolata A haltermelés során értelemszerűen a legfontosabb cél a minél magasabb hozamok elérése. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk, hogy a fogyasztói szokások jelentősen átalakulóban vannak, mely leginkább a tudatosságban és a jó minőségű termék iránti igényben nyilvánulnak meg. A tógazdasági ponty fogyasztói megítélése hazánkban – a viszonylag nagyarányú felhasználásának ellenére – rossz. A szálkák mellett a fő kifogás a ponty ellen, hogy zsíros és sok esetben kellemetlen iszap-íze van. Ezek a rossz tulajdonságai összefüggésben vannak az életmódjával és a tartástechnológiával, legfőképpen a takarmányozással. A haltermelőknek egyre inkább szem előtt kell tartani a tenyésztett halak minőségét is. Tekintsük át kezdetben, hogy milyen főbb összefüggések vannak takarmányozás és ponty húsának minősége között. Zsírtartalom A természetes vízi és tógazdasági […]

A tartalom elolvasása:
http://magyarmezsgye.hu/?p=5871
Forrás: magyarmezsgye.hu