Október második péntekjén idén már több mint negyven országban ünneplik a Tojás Világnapját, amelynek célja, hogy népszerűsítse a tojást a fogyasztók körében. A tojás ugyanis olyan tökéletes fehérjeforrásnak számít, amellyel jó minőségben és a legolcsóbban elégíthető ki az emberi szervezet fehérjeigénye. Magyarországon a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség), illetve a Baromfi Termék Tanács (BTT) a 19. Tojás Világnap tiszteletére október 13-án szakmai konferenciát szervez. A szervezetek jelentős pozitívumkén értékelik, hogy az idén 5 százalékra csökkent a tojás áfája, a termelők állatjóléti támogatást vehetnek igénybe és a fipronilos rovarirtószer-szennyezési ügy ellenére sem csökkent a hazai tojásfogyasztás. Az ágazat szereplői többek között a Koronás Tojás védjegy kiterjesztésével erősítenék az ellenőrzött és minőségi magyar tojástermelést. „A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban” – állapítják meg minden túlzás nélkül tudományos kutatók. E megfogalmazás nem véletlen, mert a tojás olyan tökéletes tápláléknak tekinthető, amellyel a legkönnyebben fedezhető az emberi szervezet napi fehérjeigénye. E szükségletet napi három tojás, két zsemle és némi sütési zsiradék is kielégítheti, amelynek értéke 200 forintnál is kevesebbet tesz ki. Más élelmiszerrel egy-egy embert ennyi pénzből nem lehetne jóllakatni, és napi három tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada is biztosítható. A tojás ellen 1984-ben az Egyesült Államokban követték […]
A tartalom elolvasása:http://magyarmezsgye.hu/?p=5180Forrás: magyarmezsgye.hu