Cikksorozatot indítottunk a mezőgazdasági termelők által végzett termék-feldolgozásról. Miért kényszerülnek rá és miért éri meg? Milyen lehetőségeik vannak? Hogyan működhet a hagyomány a mai modern eszközökkel? Milyen módszerek és milyen eszközök szükségesek? Mai témánk a gyümölcs feldolgozása, gyümölcslevek, sűrítmények és lekvárok készítése (nem a szesz-irányú feldolgozás). Gyümölcsről beszélünk, de beleértendők akár a zöldségfélék is, melyek feldolgozása ugyanúgy történik. Csak néhány példa: cékla, sárgarépa, paradicsom, stb… Már napi 50–100 kg alapanyag esetén is elindítható a kézműves jellegű feldolgozás, főleg a nagyobb értéket képviselő termékek esetén. Végigmegyünk a feldolgozás folyamatán, megemlítve a mai modern gépészeti lehetőségeket. Vannak vélemények, miszerint a hagyományos termékeket a régi módszerekkel és eszközökkel kell előállítani. Ez igaz. A mai higiéniai elvárásoknak viszont meg kell felelni, és ehhez már a mai előírásokat kell betartani. Ma már nem készülhetnek az eszközök fából (mint például régen a prések) vagy aluminiumból (mint régen például a tárolóedények). A mai anyagok az élelmiszeripari minőségű rozsdamentes acélok és egyes esetekben az élelmiszeripari minőségű műanyagok. Ezek magas értéke némileg gátja is az elterjedésüknek. A gyümölcsök szüretelése Nem tartozik a feldolgozáshoz, de szót kell ejteni róla. Kiváló minőségű végtermék gyártása a cél, és ehhez a nyersanyagnak, vagyis a leszüretelt gyümölcsnek is megfelelőnek kell lennie. Az érett, hibátlan […]
A tartalom elolvasása:http://magyarmezsgye.hu/?p=7193&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gyumolcs-feldolgozasForrás: magyarmezsgye.hu