A mezőgazdaságban termesztett növények egy természeti rendszerben élnek, amelyből növekedésükhöz, fejlődésükhöz szükséges erőforrásokat használnak, tápanyagokat, vizet vesznek fel, illetve versengenek ezekért az adottságokért. Legnagyobb versenytársaik talán a gyomok, amik térben, tápanyag- és vízhasználatban, a napfényért folytatott harcban szemben állnak növényeinkkel. A mai mezőgazdaság célzott hatású, a termesztett növények tolerancia szintjét meg nem haladó gyomirtószerekkel segít a kultúrnövényeknek ebben a versenyben. A mai gyomirtószerek hatásmechanizmusukból adódóan vagy támogató összetevőik révén ugyan jó szelektivitással működnek optimális körülmények között, mégis előfordulhat, hogy az egyéb kijuttatáskori környezeti hatások miatt bizony a termesztett növények sem tudják időben semlegesíteni a herbicid molekulákat. Jellemzően a kultúrnövények előnye abban áll, hogy az idegen anyagot a lehetőségekhez mérten gyorsan, a gyomok előtt semlegesíteni képesek, az általa okozott károkat rövid idő alatt regenerálni tudják. Ha leegyszerűsítjük, a legtöbb nem biológiai vegyi anyag – úgynevezett xenobiotikum – ártalmatlanítása egy enzimes blokkolással és az általa gerjesztett, a sejt szerveire káros reaktív oxigénformák (jellemzően peroxidok) semlegesítésével történik meg. Ezek az anyagok jelennek meg sérülések esetén és más környezeti stresszek hatására is, központi szerepet játszanak a növényi fejlődést akadályozó stresszhatások között. A kedvezőtlen anyagcseretermékek és a kívülről jövő vegyi anyagok mind a sejt optimális működését gátolják, semlegesítésükhöz energiát használ a növény, amit más élettani […]
A tartalom elolvasása:http://magyarmezsgye.hu/?p=7013&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=megoldas-a-herbicid-fitotoxicitassal-szembenForrás: magyarmezsgye.hu